JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. február 29.Névnap:
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


CZIGLER ANTAL, Zigler (Cserevics, 1767. jún. 13. – Kígyóspuszta, 1862. máj. 29.): építész, a Svájcból áttelepült családnak az építész szakmát elsőként elsajátító tagja, a Czigler építész-dinasztia megalapítója.

Édesapja gazdálkodó birtokos volt a Délvidéken, Szerém vármegyében. II. József uralkodása alatt 1789-ben részt vett az utolsó török háborúban Belgrád és Szendrő ostrománál. E várak bevétele után szülővárosa a katonai szíjgyártó műhely legénységének felügyeletével bízta meg. Később Bécsben építészeti tanulmányokat folytatott, ahol építészmesteri jogot szerzett. Ezután Pestre ment, ahol a Rókus kórháznál másodfelügyelőként nyert alkalmazást. Az 1801-es nagy gyulai tűzvész után, amely szinte az egész várost elpusztította, gróf Wenckheim Ferenc hívására került Gyulára, a leégett urasági kastély megújítására. Ettől fogva, mint urasági építőmester 60 éven át állt a Wenckheim család szolgálatában.

A körösladányi Nadányi-Wenckheim-Merán-kastély
(részlet)

 

A kastélyt korábbi épületrészek felhasználásával a báró Wenckheim család építette 1805?-ben. A tervező id. Czigler Antal volt. A kastélyban az 1830-as években intarziás biedermeier ajtókereteket készítettek, amely valószínűleg a pesti Steinl Ferenc munkája, aki a Védegylet fontos szállítója, a kor leghíresebb hazai bútorasztalosa volt. A kastély mellett több XVIII. századi uradalmi épület áll, amelyek között kereshetjük az 1850-ben említett vendégfogadót és sörházat. Az egyik épület alatt 50 m hosszú, széles boltozott pince van. A kastély előtt a park, a tájképi kert és a nyírt sövényből alakított labirintus maradványa látható. 1803-tól épült, és 1813-ban készült el A klasszicista stílusú kastélyt id. Czigler Antal uradalmi építész alakította ki. Az épület U alaprajzú, 25 ablakos utcafronttal, 39 szobával kialakított földszintes elrendezésű. A kastély udvara a Körös folyóra nyílt. A folyamszabályozások után kialakult holtág helyén később 8 holdas angolparkot alakítottak ki.

 

Forrás: A Wenckheim-kastélyok honlapja

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal