JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


CZEKELIUS AURÉL (Csiklovabánya, 1844. okt. 5. – Budapest, 1927. nov. 14.): mérnök. Számos nevezetes magyarországi híd építésének aktív szereplője.

A budapesti műegyetemen végezte tanulmányait. 1869-ben a MÁV szolgálatába lépett. Számos hidat tervezett és építési munkáit vezette. 1881-ben az újonnan szervezett műszaki tanács tagjává nevezték ki; 1894-től a Dunahíd-osztály vezetője volt. A budapesti régi Erzsébet- és Ferenc József (ma Szabadság)-híd, a pozsonyi és komáromi Duna-hidak, a puchói Vág-híd, a tiszaújlaki Tisza-híd és a marosújvári Maros-híd építése is nevéhez fűződik.

Dr. Székely Domokos: Az Erzsébet-híd kettős jubileuma
(részlet)

 

A Eskü téri híd megépítésére a minisztérium nemzetközi tervpályázatot írt ki. Ezen – 53 pályamű közül – első díjat nyert, kábelhídtervével, Julius Kübler, az esslingeni gépgyár főmérnöke és két társa. A Minisztérium azonban túl drágának tartotta a megoldását, mert a hídhoz szükséges kábeleket akkoriban csak külföldről lehetett beszerezni. Helyette előnyben részesítette Czekelius Aurél miniszteri osztályvezető javaslatát, hogy magyar tervek alapján, magyar gyártmányú anyagból, magyar vállalkozók építsék meg a hidat.

Czekelius elképzelése az volt, hogy a parton lévő két pilléren nyugodva, egynyílású, merevített, függő lánchíd épüljön. Az építészeti részt Nagy Virgil egyetemi tanár tervezte, míg a statikai számításokat és a vasszerkezet kialakítását – Kherndl Antal professzor irányításával – dr.Gállik István és Béke József készítette. A mozgás-vizsgálatokat, Zágoni Bodola Lajos professzor irányításával, a Műegyetem Geodéziai tanszéke végezte.

 

 

Az Erzsébet híd
(fotók és ismertetők)
100 éves az Erzsébet híd: Czekelius Aurél munkája
(ismertető)
100 éve ível át a Dunán - Erzsébet híd
A régi és az új Erzsébet híd évfordulói
(virtuális kiállítás)
Villamosok az Erzsébet hídon
(összeállítás)
HÍD
(gyűjtőoldal)
Szabó Miklós: A tudományos fejlődés: A társadalomtudományok fejlődésének fő jellemvonásai a századfordulón
Az Esztergomi közúti „Primás szigeti” Kis-Duna-híd
(hídleírás)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal