JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


CSEH SÁNDOR (Sövényháza, 1914. szept. 7. – Budapest, 1972. máj. 16.): állatorvos, egyetemi tanár, az állatorvostudományok kandidátusa (1966).

Állatorvosi tanulmányait a budapesti József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mezőgazdasági és állatorvosi karának állatorvosi osztályán végezte (1939) és állatorvosdoktori oklevelet szerzett (1943). Állatorvos volt Medgyesegyházán (1939-40), majd Hetzel Henrik asszisztense lett az egyetemi állatorvosi szülészeti klinikán (1940). Katonai szolgálat és hadifogság után hazatérve bekapcsolódott a mesterséges termékenyítés megszervezésébe (1948). A budapesti Országos Mesterséges Termékenyítő Főállomás Központi Laboratóriumának vezetője (1951), egyben a szaporodásbiológia előadója, utóbb docens (1952) volt az Állatorvostudományi Főiskolán. Az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezető docense (1966), egyetemi tanár (1972), a szülészeti és szaporodásbiológiai tanszék és klinika vezetője volt.

Megírta az első magyar "Szülészeti műtéttan" című egyetemi tankönyvet, az egyetemen megalapozta az andrológia és a mesterséges megtermékenyítés elméleti és gyakorlati oktatásának tematikáját.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal