JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 13.Névnap: Ida
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


CSABA LÁSZLÓ, (Budapest, 1924. okt. 9. – Budapest, 1995. jan. 18.): a II. világháború utáni magyar modern templomépítészet legjelentősebb alkotója.

A budapesti műegyetemen 1967-ben szerzett építészmérnöki diplomát. A háború után indított MÉSZ Mesteriskola tagja lett (1953-55), majd a műegyetem oktatója volt. 1970-80 között a Típustervező Intézet műszaki igazgatóhelyetteseként dolgozott. A korszerű templomépítészet elveit képviselő alkotásai számos hazai és nemzetközi elismerést kaptak (1959, 1988 Ybl-díj; 1961 August Perret-díj).

Alkotásaival találkozhatunk Cserépváralján, Hollóházán, Nyírderzsen vagy Békásmegyeren is.

Dr. Guzsik Tamás: Keresztény liturgiák építészete
(részlet)
Új liturgikus terek, új épületek

A II. Vatikáni Zsinat után ill. annak szellemében épült katolikus templomokon megfigyelhető a hagyományhoz ragaszkodás és az újítani akarás kettőssége. A téralakításban továbbra is meghatározó a longitudinális szervezés (hagyományos templomtér), ugyanakkor a tervezők felismerték a liturgia egyfajta centrális térigényét is. A kiragadott példákat a legújabb magyar templomépítészet emlékeiből vettük (Jánossy J.-Szécsi Z.-Váncza L. összeállítása nyomán). Az ábrák a templomok elvi elrendezési vázlatát adják, sem a tartószerkezetet, sem a belső tér tagolását nem részletezik.

Hagyományos elrendezésű (hosszházas) modern templomok (Csaba László tervei): 1. Cserépváralja (1959-1961), 2. Hollóháza (1965-1967), 3. Hodász (1973-1977).

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal