JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


BRUST DÁVID, (Lovasberény, 1846. aug. 21. – Budapest, 1931. okt. 22.): textilkereskedelmi cég és textilüzemek alapítója, az üzleti életben a magyar nyelv egyik elterjesztője..

1873-ban alapított cége rövid idő alatt az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb textilkereskedelmi vállalatává fejlődött. 1898-ban gyárat alapított, 1920-ban pedig a Hazai Cérnagyár Részvénytársaságot, melynek haláláig elnöke volt. A magyar konfekcióipar kezdeményezője és fejlesztője. Egyike volt azoknak, akik az üzleti életben a magyar nyelvet használatossá tették.

Ipar és kereskedelem
(részlet)

 

„Budapesti Hitelezői Védegylet”

 

Az egyesület rendes közgyűlését tegnap tartotta meg Fürst Jakab elnöklése alatt. A napirend értelmében felolvastattak az igazgatóságnak, valamint az egyleti irodának jelentései azoknak a lefolyt évben kifejtett tevékenységéről, amelyeket a közgyűlés egyhangúlag tudomásul Tett. Ezután a múlt évi számadások jóváhagyattak és a folyó évi költségvetés 13300 forint bevétellel és 13270 forint kiadással lett megállapítva. Végül megejtették a választást a következő eredménynyel: Elnök : Fürst Jakab (Fürst Jakab és fiai czég). Alelnökök: Weiss Adolf (Spitzer Gerson és társa czég), Tschögl Henrik (Hoffmann József czég), Igazgatósági tagok: Auer Gyula (Auer Dávid és fiai czég, Adler Ignácz (Adler Schlichter czég) Brust Dávid, (stb).

 

Forrás: Elektronikus Periodika Adattár Adatbázis – Országos Hírlap 1898. április 21.

 

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal