JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


BRENTÁN KÁROLY, (Komárom, 1694. aug. 23. – (?) Genova, 1752. nov. 18.): jezsuita szerzetes, dél-amerikai missziók résztvevője.

1714-ben lépett be a rendbe, és tíz évvel később Ausztriából indult missziós szolgálatára. Tanulmányozta Amazónia esőerdőinek flóráját és faunáját. 1744-47 között Quitó jezsuita elöljárója volt, missziók szervezése és iskolák építése fűződik a nevéhez. Első magyarként utazta végig az Amazonast. Viszontagságos körülmények között megtett útjairól készített tudományos leírásokkal sikerült visszatérnie Európába, azonban az utókor számára ismeretlen tartalmú agyagai váratlan halálával végleg elvesztek. Egyetlen térkép maradt fenn, amely alapján feltételezhető, hogy tudományos munkássága Bonpland, La Condamine, vagy akár Humboldt tevékenységével is összemérhető lehetne.  

Lacza Tihamér: Magyar jezsuiták Latin-Amerikában
(részlet)

 

Brentán Károly

 

1736-ban - Szabó László elmondása szerint (19) - egy érdekes találkozásra került sor a Marańon folyón. Az omagua indiánok földjén hittérítést végző Brentán portugál misszionáriusokba botlott. Ők nyugat felé haladtak csónakjukon az Amazonason, s nem is vették észre, hogy már elhagyták a portugál fennhatóság alá tartozó területeket. Itt kell elmondani, hogy a jezsuiták között csak elvétve fordult elő nemzetiségi konfliktus, sokkal inkább az összetartás és a szolidaritás jellemezte őket, ennek ellenére kapcsolataikra - legalábbis Dél-Amerikában - kihatott a spanyol-portugál rivalizálás. Brentán Károly figyelmeztette is portugál szolgálatban álló rendtársait, hogy spanyol fennhatóságú területre érkeztek. A vita azonban igen baráti hangnemben folyt, kivált azután, hogy kiderült: a portugál misszionáriusok vezetője ugyancsak egy magyar ember, Fáy Dávid. A történet egyetlen szépséghibája, hogy nem igaz. A spanyol-portugál vetélkedés természetesen megszokott dolog volt, de Brentán Károly az említett időpontban nem találkozhatott Fáy Dáviddal, mert ő akkor még Bécsben és Nagyszombatban diákoskodott, s csak 1752-ben lépett először Dél-Amerika földjére, ekkor viszont Brentán Károly már Itáliában tartózkodott.

 

Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár - Társadalomtudományi Szemle II. évf. 2000/1. szám
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal