JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


BORN IGNÁC, (Gyulafehérvár, 1742. dec. 26. – Bécs, 1791. júl. 24.): mineralógus és geológus, első nemzetközi geológiai és bányászati kongresszus kezdeményezője.

1770-ben a prágai pénzverő és bányászati hivatal ülnöke volt. 1779-től a bécsi bányászati udvari kamaránál udvari tanácsosként alkalmazták. Tudományos kutatások céljából többször beutazta Magyarországot, főleg Erdélyt és eredményeit német, angol és francia nyelven is közölte. Mária Terézia 1776-ban megbízta a bécsi császári természetrajzi gyűjtemény rendezésével. Kezdeményezésére hívták össze a Selmecbánya melletti Szklenón az első nemzetközi geológiai és bányászati kongresszust 1786-ban. Érdemeiért több külföldi akadémia (a pétervári, göttingeni) tagjává választotta. A kohászatban mindenekelőtt az arany- és ezüstércek higannyal történő feldolgozása: a foncsorozás, amalgámozás tökéletesítésével tűnt ki. Mint vegyész szembefordult az alkímiával. A természettudományi ismeretek elterjesztésén is munkálkodott, követelte kiterjedtebb iskolai oktatásukat.

Báldi Tamás, Papp Gábor, Weiszburg Tamás: Mozart „geológus” barátai
(részlet)

A Varázsfuvola szabadkőműves-vonatkozásaira már a múlt század első felében rámutattak. Számunkra most itt az a legizgalmasabb, hogy a zenetörténészek jelentős része állítja: Sarastro alakjában Mozart és librettistái Born Ignácnak akartak emléket állítani. Az opera librettóját "hivatalosan" Emanuel Schikaneder, a bécsi "Freihaus-Theater auf der Wieden" igazgatója írta. Újabban azonban úgy vélik, hogy a librettó többek közös munkájának eredménye volt, és csak egyes részletei származnak Schikanedertől.

Kardos István: Aki Sarastro modellje volt: Born Ignác
Heltai István: Lovag Born Ignác
Born Ignác
(összeállítás)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal