JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


BÖLCSKEI ELEMÉR (Pestszentlőrinc, 1917. nov. 12. – Budapest, 1977. jún. 16.): mérnök, egyetemi tanár, szilárdságtani és hídépítési szakember, az első hazai alumíniumhíd (Szabadszállás, 1951) tervezője.

Oklevelét a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte (1940). 1945 előtt tervezőmérnökként dolgozott. Az általa épített vasbetonszerkezetek, köztük több híd (Margit híd, 1947), nemzetközi elismerést aratott elméleti és szerkezeti újszerűségével, gazdaságosságával és esztétikus külsejével. 1955-ben a budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem hídépítési tanszékére docensnek nevezték ki. 1961 őszén tanszékvezető egyetemi tanár lett, évekig az egyetem rektor-helyettese is volt. Fő kutatási területe a vasbetonszerkezetek, a héjszerkezetek alapvető kérdései voltak. Az MTA Műszaki Mechanikai Bizottságának és az Internationale Vereinigung für Brückenbau und Hochbau magyar bizottságának elnöke volt.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal