JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. november 28.Névnap: Stefánia
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Első jelentős térképező geológusunk, a hazai kőolajkutatások megszervezője, BÖCKH JÁNOS (Pest, 1840. okt. 20. – Budapest, 1909. máj. 10.) tanulmányait a selmeci Akadémián, majd Bécsben végezte. Az 1869-ben létrehozott Magyar Királyi Földtani Intézet főgeológusa lett, majd 1882-ben átvette az intézet vezetését. Igazgatói tevékenységének egyik legnagyobb eredménye, hogy az intézetnek új, méltó otthont teremtett a Lechner Ödön által tervezett Stefánia úti palotában, amely 1900-ban nyílt meg.

Elsősorban térképező geológus volt és különösen fontosnak tartotta a gyakorlati célú földtani kutatások megkezdését. Ennek érdekében bányageológiai, hidrológiai és agrogeológiai osztályokat valamint kémiai laboratóriumot szervezett. Az intézetet minden területen korszerűsítette és igyekezett a gyakorlat, az ipar igényeit kielégíteni. Ő irányította Magyarország rendszeres földtani feltérképezését valamint áttekintő földtani térképének megszerkesztését, mely a millennium évére készült el. A kormányzat 1893-ban megbízta a hazai kőolajkutatások megszervezésével és irányításával, így megindult a tudományos földtani alapon végzett olajkutatás. A petróleumra való kutatások állása a magyar szent korona országaiban című munkájában javasolta a kutatások állami kézbe vételét, amely 1911-ben a monopóliumtörvénnyel meg is valósult.

Böckh János
(fotó)
Bányászati-Kohászati és Erdészeti Akadémia
(1846–1867)
A Magyar Állami Földtani Intézet
Zelenka Tibor: A geológia története 1918-ig
Wanek Ferenc: Ásványvízkutatás és szénhidrogének a Keleti-Kárpátokban 1908 előtt
(tanulmány)
A zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeum honlapja
Központi Bányászati Múzeum
Kaszap András: Fejezetek egy apokrif geológia-történetből
(tanulmány)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal