JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


BILKEI PAP LAJOS, (Mórágy, 1894. jan. 30. – Lisszabon, 1976. jan. 26.): balneológus, reumatológus, a Nemzetközi Reumaellenes Liga egykori főtitkára, Budapest fürdővárossá fejlesztésének első kezdeményezője.

Református teológiát és filozófiát Budapesten és Genfben tanult; orvosi tanulmányokat a pozsonyi, a bécsi és a budapesti egyetemen folytatott. 1923-ban avatták orvosdoktorrá. 1923-tól segédorvos a pozsonyi, majd a bécsi Wenckebach-klinikán, 1925-től a budapesti Lukács fürdő és a Vöröskereszt Erzsébet Kórházának főorvosa volt. 1931-ben egyetemi magántanárrá képesítették, 1935–44-ben a Székesfővárosi Gyógyfürdők igazgatója, a Magyar Orvosok Reuma Egyesületének főtitkára volt (1927–45). Az ő nevéhez fűződik Budapest fürdővárossá fejlesztésének első kísérlete. A reumatikus megbetegedések okaival, a vérkeringési zavarok vizsgálatával foglalkozott. Ő írta az első magyar kézikönyvet a reumás megbetegedésekről. 1945-ben Nyugatra távozott, Portugáliában telepedett le, ahol a portugál reumakutató intézet alapító igazgatójaként s a Nemzetközi Reumaellenes Liga főtitkáraként tevékenykedett.

ORFI: Az Intézmény történelmi és szervezeti gyökerei
(részlet)
Rheuma -és Fürdőkutató Intézet

A reumatológiai betegségek fontosságát, valamint a hazai gyógyvízkincsben rejlő terápiás és idegenforgalmi lehetőségeket a magyar orvosok korán felismerték. Ez hozta létre 1928-ban a Magyar Orvosok Rheuma Egyesületét (MORE), mely 1966-tól jogfolytonosan a Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) néven fejti ki tevékenységét. A MORE első elnöke báró Korányi Sándor belgyógyász professzor, egyik társelnöke Bakay Lajos sebész professzor, míg főtitkára a Szent Lukács Gyógyfürdő főorvosa Bilkei Pap Lajos lett. Az Egyesület működése során felhívta a figyelmet a mozgásszervi betegségek kutatására, és ennek is köszönhető, hogy 1938-ban a Budapesti Központi Gyógy- és Üdülőhelyi Bizottság elnöke Karafiáth Jenő főpolgármester támogatásával létrejött a Rheuma- és Fürdőkutató Intézet.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal