JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 
Beregszászi Pál: Csokonai Vitéz Mihály sírja Debrecenben (fotó: Mann Jolán)

Beregszászi Pál: Csokonai Vitéz Mihály sírja Debrecenben (fotó: Mann Jolán)

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Debrecen városának építészeti felügyelője, a Kollégium kiváló rajz- és építészettanára, BEREGSZÁSZI (NAGY) PÁL (Debrecen, 1790. nov. 21. – Debrecen, 1865. aug. 5.) a pesti Mérnöki Intézetben szerzett oklevelet, majd Bécsben tanult. Debrecenben több állást is betöltött: hites városi földmérőként, építészeti felügyelőként tevékenykedett és 39 éven át tanított a Kollégiumban, valamint a Rajz Oskolában, ahol kőműves- és ácsmestereket képeztek. Geodéziai munkái, várostérképei jelentős dokumentumai a város történetének. Több híres építmény, például a Nagytemplom építésénél kérték ki tanácsát illetve tartottak igényt bíráló megjegyzéseire, javaslataira. Mérnökként nem alkotott maradandó épületeket, annál jelentősebb volt pedagógiai tevékenysége. Tanítványai számára hét tankönyvet írt; ezek közül négy építészeti tárgyú, három a rajzoktatás céljait szolgálja. Könyvei világos, érthető, szemléletes stílusban íródtak. Külön érdeme a német szakkifejezések magyarítása; ezek a mai szaknyelvben is élnek. Nagyon jelentősek az illusztrációk is, melyeket maga rajzolt és metszett rézbe. Hazánkban ő volt az első, aki a szakoktatással, szakképzéssel tudományos alapossággal foglalkozott.

Első munkája az épületek költségvetésével, ennek folytatása pedig az anyagokkal – „matériákkal” –, a minőség ellenőrzésével foglalkozik, minden apró részletre praktikus magyarázatot és tanácsot adva. Különösen értékes a perspektivikus rajzolással foglalkozó munkája, A tárgyaknak a látszás tudománya szerinti ismertetése és rajzolása. Mintegy 200 építészeti tervrajza maradt fenn; mint grafikus is jelentős volt. Legismertebb munkája Csokonai Vitéz Mihály puritán egyszerűségű öntöttvas síremléke.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal