JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


BÉKESSY JENŐ, (Debrecen, 1874. júl. 26. – Budapest, 1958. máj. 14.) állattenyésztési szakember, a magyarországi állattenyésztés irányításának egyik jeles alakja.

A debreceni gazdasági tanintézet elvégzése után 1889-1902-ben gazdasági gyakornok volt Mezőhegyesen. 1902-től 1909-ig gazdasági felügyelőként dolgozott, majd a földművelésügyi minisztérium állattenyésztési osztályán működött, melynek 1919-től vezetője volt 1936-ban történt nyugdíjba vonulásáig. A magyarországi állattenyésztés egyik jeles irányítója volt. Több cikke jelent meg a Köztelek (1904, 1906) és a Magyarország (1908) című lapokban.

Alfred Edmund Brehm: Az állatok világa
(részlet)
Kutya-félék – Kutyák

A rókafarmok főnyereségét egyidejűleg a továbbtenyésztésre szolgáló élő fiatal ezüstrókák eladása alkotja. A valóságban a tenyésztésre alkalmas ezüstrókapár ára aránytalanul nagy volt, 1914-ben egy párért 60.000 márkát (81.600 pengő) is fizettek, ma már egy pár tenyészállat ára 10.000–20.000 pengő között váltakozik, vagyis amíg a tenyészállatok ára a harmadára, sőt még alább is csökkent, addig az elsőrendű gerezna ára nem egészen a felére esett vissza.

Hazánkban legelőbb a dőri uradalomban, majd Békessy Jenő kezdeményezésére a gödöllői magyar királyi baromfitenyésztő telepen ezüstróka-tenyészetet rendeztek be. A harmadik ezüstróka tenyésztelep hazánkban az abonyi, melyről a következőkben számolhatunk be:

„Az abonyi ezüstróka tenyészetet 1927. november 11-én alapította dr. gróf Teleki István és vitéz Jékey Sándor társasviszonyban. Még 1927 tavaszán vásároltak az International Foxes and Furs Inc. nevű, a Michigan állambeli Owosso városban székelő észak-amerikai ezüstróka tenyésztő társaságnak a kanadai Prince Eduard szigeten levő tenyészetéből egy pár ezüstrókát 2000 dollárért, azzal a kikötéssel, hogy a tavaszi szaporulattal együtt köteles a társaság a rókákat őszig ott tartani és amikor a kicsinyek szállíthatók, tehát késő ősszel elszállítani. November hóban jöttek meg a gödöllői állami tenyészet számára hozatottakkal együtt: két öreg és négy kölyök.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal