JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.

BEKE JÓZSEF, Beck (Pápa, 1867. aug. 22. – Budapest, 1940. máj. 15.): mérnök, számos magyar folyami híd tervezője.

Beke Manó matematikus öccse. Oklevelét a budapesti műegyetemen szerezte (1889). 1890-1892-ben műegyetemi tanársegéd volt, 1892-től a kereskedelemügyi minisztérium szerkesztési osztályának, majd a Duna-hídépítési osztályának munkatársaként részt vett a Ferenc József-híd (a mai Szabadság-híd) és az Erzsébet-híd tervezésében. Több folyamhidunk épült tervei alapján (az újpesti vasúti összekötőhíd, a csongrádi közúti és vasúti híd, mely hazánk első Langer-tartós hídja stb.). 1904-től a kereskedelemügyi minisztérium közúti hídosztályára került; 1910-ben a hídosztály vezetője lett. 1922-ben nyugdíjazták, tervező munkáját azonban haláláig folytatta. Az óbudai és a Boráros téri hidakra kiírt pályázaton terveit megvásárolták. A vasbeton szerkezetek számítása terén úttörő munkát végzett. Szakirodalmi munkássága is jelentős.

Dr. Tóth Ernő: Hidak Komárom-Esztergom megyében
(részlet)
Vasbeton hidak

A vasbeton előregyártása egészen korán elkezdődött a megyében. A komáromi Duna-híd fa pályaszerkezetét már 1914-en előregyártott pályatáblákkal korszerűsítették. Ugyanígy alakították át a komáromi felüljárót is. Ez a megoldás nem bizonyult igazán tartósnak, hisz 1925-ben ismét átépítés történt, ekkor már a hagyományos vasbeton lemez épült. Az esztergomi Duna-hídnál 1927-ben készült el ugyanilyen korszerűsítési munka. A Budapest-bécsi főút korszerűsítése 1927-ben készült, ekkor nemcsak betonburkolat készült, hanem korszerűsítették (szélesítették, erősítették) a hidakat. Tervezője: Beke József miatt is érdekes az 1. sz. főút 65-66 km szelvényei közötti ötfőtartós híd szélesítése.

Forrás: hidak.hu honlap – Hidak Magyarországon
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal