JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 21.Névnap: Konrád
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


BATTHYÁNY IGNÁC, gróf (Németújvár, 1741. jan. 30. – Kolozsvár, 1798. nov. 17.): erdélyi római katolikus püspök, egyháztörténész, a gyulafehérvári Batthyány-könyvtár alapítója.

Tanulmányait Nagyszombatban, Grazban és Rómában végezte. 1760-ban jáki apát, 1767-ben egri kanonok, 1773-ban egri nagyprépost, 1780. augusztus 28-tól erdélyi püspök volt. Római tanulmányai idején a vatikáni könyv- és levéltár magyar anyagával ismerkedett; történeti kutatásait hazatérése után is folytatta. 18 000 kötetes könyvtárával megvetette a gyulafehérvári Batthyány-könyvtár (a Batthyaneum) alapját; ugyanitt csillagvizsgálót is létesített. Egyháztörténeti munkássága során számos fontos történeti forrást tett közzé.

Sípos Ibolya és Vass Csongor: A Batthyaneum könyvtár rövid története
(részlet)

A bécsi érsek könyvtárával európai színvonalra emelkedett Batthyány Ignác gyűjteménye. Ez időszakban már végleg kirajzolódni látszottak előtte egy, az egrivel vetekedő méretű, reprezentatív tudományos közkönyvtár körvonalai. Tehát az egri minta ösztönözhette a püspököt a tudományos intézet létrehozására, melynek csak egy részét képezte a könyvtár, hisz a könyvtár mellett modern csillagvizsgáló, jól felszerelt könyvnyomda és könyvkötő műhely működött, valamint tartalmazott érem- és régiségtárt, ásvány- és kagylógyűjteményt. Sőt egy tudós társaság felállítása is szerepelt a püspök tervei közt, azonban ekkor még nem dőlt el, hogy mindez Szebenben vagy Gyulafehérváron fog működni.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal