JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Az első magyar nyelvű, találmányokkal foglalkozó könyv szerzőjét, Bardócz Lajost (Szászfalu, 1832. aug. 9. – Szászfalu, 1898. szept. 27.) 1859-ben avatták jogi doktorrá Pesten. 1863-ban a kassai jogakadémia magyar történelem és statisztika tanszékére nyert tanári kinevezést, de 1856-ban tüdőbaja miatt fel kellett adnia állását, szülőföldjére vonult vissza. Szakirodalmi tevékenységét tovább folytatta; két jelentős könyvet írt, melyekkel akadémiai pályadíjat nyert a Magyar Hölgyek Alapítványa pályázatán. A felfedezések és találmányok története, különös tekintettel a gőz és a villanyosság alkalmazására és a fényképírás kifejtésére című munkája 1865-ben jelent meg és az első magyar nyelvű könyv, amely találmányokkal és felfedezésekkel foglalkozik. Másik díjnyertes műve A mechanika alapvonalai (1874).

Közel száz ismeretterjesztő, technikatörténeti, természettudományi és mezőgazdasági tárgyú írása jelent meg a korabeli folyóiratokban: a Vasárnapi Újságban, a Falusi Gazdában, az Ország Tükrében, a Magyar Néplapban, valamint a Magyar Ember Könyvtára sorozatban.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal