JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997. február 14-ére hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját. Azért került e nap Szent Valentin napjára, mert ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is. AZ EPILEPSZIA VILÁGNAPJA lehetőség arra, hogy tájékozódjunk a betegséggel és a gyógyítással kapcsolatban, valamint jobban odafigyeljünk az epilepsziával élőkre.

Néhány szó az epilepsziáról – Az OPNI Epilepszia Centrumának kiadványa
Epilepszia
(ismertető)
Az OPNI Epilepszia Centrum honlapja
Pázmány Péter: Betegekért
(részlet)

Hatalmas Isten, emberi gyarlóságnak erős gyámola és oltalmazója, ki kezében vannak életünk határi: könyörgünk felségednek a te beteg szolgáidért: vigasztald őket, bátorítsad és erősítsed, hogy jó néven vegyék és csendesen szenvedjék látogatásidat. Gyógyítsd meg őket, szent nevedért, a reájok bocsátott csapásból, hogy megismérvén hozzájok való jóvoltodat, méltó hálát adjanak irgalmasságodért, és atyai ostorozásod által öregbüljenek szerelmedben és félelmedben.

Németh László: Emberi színjáték
(részlet)

Csordás Elemér emlékének

Zoltán másnap ezt kérdezte Behrtől: – Te Alfréd, volt egy lakótársam, így és így találtam a szobánkban. S elmondta előző esti tapasztalatait. Alfréd mosolygott. – Te persze azt hiszed, hogy az ördög szállta meg. Az a fiú epilepsziás volt. Ki kellett volna nyitnod az ablakot, s vízszintesen fektetni, hogy össze ne törje magát. – Úgy is vízszintesen feküdt, felelt Zoltán. – Az más, nyugodott meg Alfrédben az elsősegély kézikönyve. S elmondta, hogy Hannibál és Napóleon is epilepsziások voltak. Különben Dosztojevszkij is; vannak tudósok, akik a regényeiben is kimutatják az epilepsziát. Olvastad a Bűn és bűnhődés-t? Zoltán nem olvasta, de nem is akarta olvasni, ha egy epilepsziás írta.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal