JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 19.Névnap:
    
 
Hónapok
 
Kakasy Éva: Az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem

Kakasy Éva: Az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem

1994. június 17-én elfogadták az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét, ezért ez a nap AZ ELSIVATAGOSODÁS ÉS KISZÁRADÁS ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA. Ekkor a világméretű kampányra irányul a figyelem, mely tudatosítja felelősségünket a szárazföld pusztulásában, valamint felhívja a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére, a szárazság világméretű hatásaira. A Föld felszínének egynegyedét szárazföld borítja. Ezeknek a területeknek környezetét súlyosan fenyegetik különböző hatások: a sivatagok vészjósló mértékben terjeszkednek, és egyre nagyobb a szárazság. Több mint 135 millió embert – Franciaország és Németország lakossága együttvéve! – fenyeget az otthontalanság veszélye, ami az elsivatagosodás miatt következhet be.

Csoóri Sándor: Jegyzetek a kertben II.
(részlet)

Az aszály, persze, eddig is tudott bibliai lenni, fölidézve a hét szűk esztendő időről időre visszatérő rémképeit, de mintha az utolsó évek esőtlen nyarai mások lettek volna, mint a régiek. Kiszámíthatatlanabbak és gonoszabbak. A megrepedezett földek és kutak mögött egyre kevesebbszer dereng föl a remény, hogy a hét szűk esztendőknek hamarosan végük lesz, és hogy a természet ismét visszazökken egykori kerékvágásába, s esők is jönnek újra, esők, elfogadható menetrend szerintiek és majd harmat is hullik bőven.


A sivatag rózsája (Nyugat-Szahara)(fotó: Konkoly-Thege
            György)

A sivatag rózsája (Nyugat-Szahara)
(fotó: Konkoly-Thege György)


Csatorna Egyiptomban(fotó: Konkoly-Thege György)

Csatorna Egyiptomban
(fotó: Konkoly-Thege György)

Nedvesedő Földön globális szárazság
(tanulmány)
Szabó Szilárd: A sivatag
(vers)
Vincze János: Sivatag
(fotó)

Sivatagi folyó (fotó: Legeza Dénes István)

Sivatagi folyó
(fotó: Legeza Dénes István)


Siwa oázis (Egyiptom)(fotó: Konkoly-Thege György)

Siwa oázis (Egyiptom)
(fotó: Konkoly-Thege György)

Sivatag
(szócikk)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal