JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. december 2.Névnap: Melinda, Vivien
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


AUJESZKY ALADÁR (Pest, 1869. jan. 11. – Budapest, 1933. márc. 9.): mikrobiológus, főiskolai tanár, a kutyák veszettség elleni oltásának magyarországi bevezetője.

A budapesti egyetemen 1892-ben orvosi oklevelet szerzett. Gyakornokként, majd helyettes tanársegédként a II. sz. belklinikán, utóbb tanársegédként dolgozott az általános kórtani tanszéken. 1900-tól az Állatorvosi Főiskolán tanársegéd, magántanár, majd 1907-től a bakteriológia tanára. Ettől kezdve vezette a Bakteriológiai Intézetet és jelentős közegészségügyi tevékenységet fejtett ki. Bevezette a kutyák veszettség elleni kötelező oltását. Felfedezte az állatoknak róla elnevezett nyúltagyvelőbénulását, új baktériumspóra-színezőeljárást dolgozott ki. Fő művei: A baktériumok természetrajza (Bp., 1912); Általános bakteriológia (Bp., 1924).

Dr. Karasszon Dénes: A mikrobiológia magyar mesterei
(részlet)

A XIX. század második felének nagy bakteriológiai felfedezései hazánkban élénk visszhangot keltettek. Igaz, erre szellemi örökségünk is kötelezett, hiszen innen indult Párist meghódítani Gruby Dávid, a bakteriológia előfutára, itt vívta tragikus harcát Semmelweis, de már 1771-ben itt oltott himlővel Raymann Ádám János és a marhavész szelídített contagiumával 1862-ben Galambos Márton.

Amikor 1886-ban Babes Viktor tollából az első önálló magyar nyelvű bakteriológiakönyv megjelent, az már a szerző saját munkáin kívül Balogh Károly, Bókay Árpád, Bókay János, Fodor József, Hőgyes Endre, Korányi Frigyes, Lőte József, Rózsahegyi Aladár munkáira hivatkozhatott. Egymást követték a bakteriológiai vizsgálódások és egymás után jelentek meg a bakteriológiai könyvek is. A már említett első munkán kívül Hutyra, Azary, Tangl, Pertik, Preisz bakteriológiája tárgyalta a betegségokozó mikroorganizmusokat. A következő könyv az szakembereken kívül már az érdeklődők tágabb körének szólt: I912-ben jelent meg a Kir. Magyar Természettudományi Társulat kiadásában, 289 rajzzal és öt színes melléklettel "A Baktériumok Természetrajza". A 920 oldalas hatalmas kötet szerzője Aujeszky Aladár, az állatorvosi főiskola tanára.

Aujeszky Aladár emléktáblája
(fotó)
Kapronczay Károly: Állatorvos-tudomány
(tanulmány)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal