JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.

A Középiskolai Mathematikai Lapok alapítója, ARANY DÁNIEL (Pest, 1863. júl. 11. – Budapest, 1945. jan. ?) matematika tanári oklevelének megszerzése után rövid ideig a selmecbányai akadémián tanított, majd visszatért győri Alma Materébe, a főreál gimnáziumba. Itt alapította meg 1894-ben a Középiskolai Mathematikai Lapokat, amelyet három éven át szerkesztett. A lapban feladatokat jelentetett meg; a diákok levélben küldték be megoldásaikat és a legsikerültebbeket mintamegoldásként tette közzé. Számos, később neves matematikussá, ismert tudóssá vált diák próbálta ki leleményességét, problémamegoldó képességét a máig megjelenő, híressé vált lap feladatmegoldójaként. 1896-ban Arany Dániel Budapestre költözött, a lap szerkesztését Rátz Lászlónak adta át. A lapalapító előbb a VIII. kerületi főgimnáziumban, majd a felsőbb ipariskolában tanított, tankönyvet is írt. Hatvanévesen nyugdíjazták; ezután biztosítási matematikával foglalkozott és 77 éves korában egy számára új területet hódított meg és művelt sikerrel: az analitikus háromszög-geometriát.

Tudományos eredményeit a determináns-elmélet, a matematikai statisztika, a valószínűség-számítás és a klasszikus játékelmélet területén érte el. Széles körű nyelvismeretét kamatoztatva levelezést folytatott a világ sok matematikusával. Nagy szakkönyvtárát az Eötvös Társulatnak adományozta, amikor zsidó származása miatt gettóba kellett költöznie. Itt halt meg feleségével együtt Budapest ostroma alatt.

Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
(1894–1947)
Mészáros István: Collegium Oeconomicum
(szócikk)

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal