JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 16.Névnap: Csongor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Hazánk legjelentősebb orgonaépítője, Angster József (Kácsfalu [Jagodnjak, Horvátország], 1934. júl. 7. – Pécs, 1918. jún. 9.) asztalos mesterséget tanult Eszéken, majd hosszas és változatos vándorévek következtek itthon és külföldön. 1856 és 1861 között Bécsben élt, 1858-tól a jónevű Titz Péter orgonagyárában dolgozott. Három évig Párizsban, a világhírű Aristide Cavaile-Coll cégnél bővítette ismereteit. Részt vett a Notre-Dame, a Saint Denis és a Saint Sulpice templomok orgonáinak készítésében. 1867-ben Pécsett nyitotta meg önálló műhelyét, első alkotása az új zsinagóga orgonája volt. 1876-ban készítette a kalocsai Székesegyház orgonáját; ezért a művéért „A kalocsai érsek orgonaépítője” címmel tüntették ki.

Orgonaüzemének fejlesztése és a manuális munka mellett jelentős szakirodalmi tevékenységet fejtett ki. A berlini Orgelbau Zeitung-ban és a pécsi Tanügyi Füzetek-ben több értekezése jelent meg. 1886-ban Pécsett adták ki Az orgona története, lényege és szerkezete című könyvét. A gyár 1893-ban és 1913-ban megjelent képes árjegyzékei tartalmazták az üzem rövid történetét, valamint az addig elkészült hangszerek listáját, típusát, rajzát. Angster József fiai már az 1890-es években bekapcsolódtak a gyár vezetésébe, amelynek kínálata 1899-től harmóniumokkal bővült ki. A gyáralapító halála után fiai mellett unokái folytatták a hangszerkészítést 1950-ig, a gyár államosításáig.

A pécsi orgonagyár 83 éves fennállása során több mint 1200 orgonát és mintegy 3000 harmóniumot készített. A már említetteken kívül a leghíresebb Angster orgonák a következő templomokban találhatók: pécsi székesegyház, budapesti Kálvin-téri református templom, győri székesegyház, kassai székesegyház, budapesti Szent István Bazilika, kolozsvári református templom, szegedi Fogadalmi templom.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal