| ||||||||||||||||||
![]() | – ![]() Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült. ANGELI LAMBERT (Isztimér, 1916. dec. 10. – Budapest, 1971. máj. 9.): kertészmérnök, növénynemesítő, az étkezési paprika kutatója. 1937–40-ben a Kertészeti Tanintézetben, ill. a Kertészeti Akadémián folytatott tanulmányokat, 1944-től a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola tanársegédje, adjunktusa, majd docense. 1965-től a Kertészeti Kutató Intézetben tudományos főmunkatárs volt. Fő kutatási területe a zöldségtermesztés, főleg az étkezési paprika kutatása, agrotechnikai kísérlete és nemesítése volt. Csokrosítási programja alapot teremtett az étkezési és a fűszerpaprika további nemesítéséhez. Utolsó éveiben a vírusrezisztencia-nemesítés terén ért el eredményeket. Munkásságáért a Fleischmann Rudolf-emlékplakettet kapta (1971).
(részlet)
Cecei étkezési fehér paprika – Történet
A XX. század első felében a kiállítások és bemutatók egyik slágernövénye volt a zöldpaprika, és ezen belül is a cecei. A korabeli kiállítási propaganda nagy teret szentelt a magas C-vitamin tartalmú magyar zöldpaprikának. Nem véletlen, hogy Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar biokémikus is a magyar zöldpaprikából nyerte ki a C-vitamint 1937-ben. A magyar, ízletes, ropogós zöldpaprikák híre a második világháború után is megmaradt, a mezőgazdasági kiállításokon (pl. az 1958. évin) az Angeli Lambert által nemesített ceceieket is bemutatták. A csípmentes cecei paprikát ebben az időben Magyarország vetésterületének 60%-án termelték. | ![]() ![]() | ![]() | |||||||||||||||
|