JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 23.Névnap: Dezső
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


ANDERKÓ AURÉL, (Terep, 1869. okt. 14. – Budapest, 1940. jún. 2.): meteorológus, egyetemi tanár, a meteorológusok által széles körben ismert esőmérő szerkezet kidolgozója.

A budapesti egyetemen a matematika-fizika szakból 1891-ben középiskolai tanári, 1894-ben bölcsészdoktori oklevelet, 1907-ben magántanári képesítést szerzett. A Meteorológiai Intézetnél 1891-től 1922-ig működött. Mint az ombrometriai osztály vezetője az úgynevezett Anderkó-féle esőmérőket vezette be; németországi tanulmányútja után Bogdánfi Ödönnel megteremtette a súlyombrográfot, amely a párizsi világkiállításon díjat nyert. Ő volt az első meteorológus, aki hazánkban egyetemi előadásokat hirdethetett. A varsói egyetemen tanárrá nevezték ki, és a Lengyel Meteorológiai Társaság elnökévé választotta. 37 önálló tanulmánya jelent meg.

Vissy Károly: Meteorológia iskola
(részlet)
A két világháború között

 

[Anderkó Aurél elmélete a peremciklonokról – A szerk.]

 

XX. század elején az időjárás - előrejelzések elméleti megalapozásában nemzetközileg is elismert, jelentős eredményeket ért el Magyarországon a Prognózis Osztály akkori vezetője, Anderkó Aurél. A talaj-közeli légnyomás eloszlását, az általa kialakított áramlási rendszereket tanulmányozva felfedezte az időjárás folyamatában markáns szerepet játszó „másodlagos depressziók” (mai terminológiával: peremciklon-ok) létét és megfogalmazta kialakulásuk törvényszerűségeit. Túllépve a meteorológia keretein a fizika tudományának elvi, ismeretelméleti problémáit is boncolgatta, ezzel összefüggésben kereste a meteorológia helyét a fizika rendszerében.

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja

Metnet online időjárás-jelentés
Magyarország pillanatnyi időjárása
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal