JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. február 29.Névnap:
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


ABODY ELŐD Anderlik (Dés, 1896. nov. 27. – Budapest, 1949. jan. 9.): mérnök, tanár, a műegyetemi Aerodinamikai Intézet alapítója.

Tanulmányait a budapesti műegyetemen végezte 1921-ben, majd a III. mechanikai tanszék tanársegéde lett. 1923-tól külföldi ösztöndíjjal hosszabb tanulmányútra ment. 1925-ben műszaki doktori oklevelet, 1929-ben magántanári képesítést nyert. 1931-től a műegyetemen megbízott előadó, 1933-tól h. tanár volt a mechanikai tanszéken. 1934-től az aerodinamikai tanszék tanára, 1936-tól megszervezte és felépítette az Aerodinamikai Intézetet. Gyakorlati téren – a Légügyi Hivatal munkatársaként – repülőgépek szilárdsági vizsgálatával, a gyártás ellenőrzésével és a gépteljesítmények megállapításával, elméleti téren pedig különösen a repülőgépek dinamikai igénybevételével, a stabilitás és igénybevétel kapcsolatával, valamint a repülőgépszárny elméletének fejlesztésével foglalkozott. 1945–46-ban részt vett a háború alatt elpusztult intézet újjáépítésében, majd 1947-től a mérnökkari mechanikai tanszéket vezette.

Abody Előd
(fotó)
Fábry Kornél: Géptan. A gépészeti tudomány szakosodása, új gépészkarok megjelenése
Emőd István: Közlekedéstechnika. Repülőgépek
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal