JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2023. november 30.Névnap: András, Andor, Andrea
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Az egyesület megalakulásának előzményei 1866. február elejére nyúlnak vissza, amikor Hollán Ernő országgyűlési képviselő és mérnöktársai abból a célból, hogy Magyarországon a „technikai ügy anyagi és szellemi érdekeit” előmozdítsák, a tervezett Magyar Technikai Egyesület alapító közgyűlésének engedélyezése tárgyában a Magyar Királyi Helytartótanácshoz folyamodtak. A közben kitört osztrák-porosz háború miatt az Egylet megalakulása s alapszabályainak jóváhagyása késedelmet szenvedtek s csak az 1866 augusztus 5-én és folytatólag augusztus 6-án és 7-én a Köztelken megtartott első közgyűlésén mondhatta ki megalakulását. Kormányhatóságilag jóváhagyott alapszabályok melletti működését azonban csak a magyar-osztrák kiegyezés és a magyar alkotmányos élet helyreállítása után, az 1867. május havában megtartott második közgyűléssel kezdte meg. Az Egylet címe 1871-ig Magyar Mérnök Egylet, ettől az időponttól kezdve pedig Magyar Mérnök- és Építész-Egylet volt. Célja a technikai tudományok, valamint az építőművészet ápolása és fejlesztése s a magyar mérnöki és építészi kar érdekeinek az előmozdítása.

Sipos László: Januári kalauz
(részlet)

1866. február 4-én egy hatóságilag engedélyezett „tanácskozmányt” tartottak Budapesten Hollán Ernő lakásán a Magyar Technikai Egyesület megszervezése, alapítása érdekében. Ezen a jelentős tanácskozáson a résztvevők elkészítették az alapszabály-tervezetet. A kiegyezést követően a Magyar Királyi Belügyminiszter 1867. május 5-én elfogadta a kiegészített alapszabályt és engedélyezte az egylet működését.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal