JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


1969. évi 6. törvényerejű rendelet határozott a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola létesítéséről. A főiskola Erősáramú és Gyengeáramú Karokkal alakult meg. Előbbi a Villamosenergiaipari Felsőfokú Technikum és a Villamosgépipari Felsőfokú Technikum beolvasztásával, utóbbi a Híradás- és Műszeripari Felsőfokú Technikum bázisán. Az Erősáramú Kar több tanszékén folyt mérés- és ill. irányítástechnikai oktató és fejlesztő munka. A Gyengeáramú Karon a műszer és méréstechnika oktatás megszervezése Czine Józsefnek, a Műszeripari Tanszék vezetőjének érdeme. A Vezetéknélküli Híradástechnika és a Vezetékes Híradástechnika tanszékek foglalkoztak a kimondottan híradástechnikai mérésekkel és műszereikkel. A Folyamatszabályozási Tanszék végezte az irányítástechnika oktatását.

A számítástechnikai szakemberképzés megszervezése a Műszeripari Tanszék keretei között működő Számítástechnikai Csoport feladata volt. A Székesfehérvárott létrehozott Számítógéptechnikai Intézet vezetője Kiss László volt. A magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként a Kandó Főiskola Gyengeáramú Karán létesült Számítástechnikai Tanszék Iványos Lajos vezetésével.

Radnai Rudolf: A felsőoktatás fejlesztése
(részlet)
Főiskolák

Az 1960-as évek elejére kiderült, hogy az ország nem rendelkezik elegendő számú középfokú és felsőfokú végzettségű szakemberrel. Az oktatási reformot 1962-től fokozatosan bevezették azzal a céllal, hogy magasabb színvonalra emelje a szakmunkás- és technikusképzést. A technikumokat fokozatosan megszüntették, vagy felsőfokú technikumokká alakították át. 1967-ig már az ország minden mezőgazdasági és ipari centrumában működött felsőfokú technikum. Viszonylag hamar kiderült, hogy a felsőfokú technikumi rendszer nem tudja kielégíteni az ipar szakemberigényeit. A technikusképzés (továbbképzés formájában) a szakközépiskolák feladata lett és megkezdődött a felsőfokú technikumok főiskolákká szervezése.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal