JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 15.Névnap: Anasztázia, Tas
    
 
Hónapok
 
Szabadság híd (korábban: Ferenc József híd)

Szabadság híd (korábban: Ferenc József híd)

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A világ egyik legszebb konzolos hídját, a Ferenc József (ma: Szabadság) hidat, amely a Fővám és a Gellért teret köti össze, 1896 október 4-én nyitották meg névadója, a király jelenlétében.

A híd építését – az Erzsébet hídéval együtt – egy 1893-ban hozott törvény rendelte el. A két híd terveire nemzetközi pályázatot írtak ki, melyet a II. díjas Feketeházy János nyert meg. Neve manapság kevéssé ismert, pedig a szakma őt tartja hazánk legnagyobb hídtervező mérnökének. Jelentős munkái közé tartozik a fiumei első hazai forgóhíd, a szolnoki vasúti Tisza-híd, a komáromi Duna-híd és a szegedi közúti Tisza-híd. A Ferenc József híd élete főművének tekinthető, bár megvalósítása tervezőjének nem kevés keserűséget és bonyodalmat okozott; ugyanis terveit az ő bevonása nélkül átdolgozták, a kivitelező és a tervező között éles viták zajlottak. Végül a híd szépsége általános elismerést aratott itthon és a nemzetközi szaksajtóban is. Legöregebb budapesti Duna-hidunk; ma már a Világörökség része. Egyben Budapest legrövidebb hídja is: hossza 333,6 m. Háromnyílású, konzoltartós, rácsos vasszerkezetű; építésének idején vadonatúj megoldás volt a Gerber-tartó, azaz a kéttámaszú befüggesztett tartóelemek bravúros alkalmazása. Jellegzetessége a Nagy Virgil által tervezett kapuzatokat díszítő történelmi magyar címer, illetve a pillérek kapuzatának tetején ülő turulmadarak. A hagyomány szerint a legutolsó szöget maga Ferenc József verte be. A hídfőknél négy vámszedőház épült; ezek közül a budai oldaliak már nincsenek meg. A hidat 1945 január 16-án a visszavonuló német csapatok felrobbantották; a háború után elsőként épült újjá és Szabadság híd néven nyitották meg.

Érdekes irataink: A Ferenc József híd tervrajza
(fotók és ismertető)
A Szabadság híd
(ismertető)
Visontay Péter: Szabadság híd, a három 'klasszikus' Budapesti híd egyike
(fotó)
Visontay Péter: Szabadság híd és a Belgrád rakpart
(fotó)
Az épülő Ferenc József híd Buda felől, 1895 körül (fotó)
(ma Szabadság)Szabadság híd (fotó: Vimola Ágnes)

Szabadság híd (fotó: Vimola Ágnes)


Visontay Péter: Villamos a Szabadság hídon
(fotó)

Balogh Rudolf: Csavargőzös kikötője a Ferenc József híd pesti hídfőjénél Budapest, 1912 körül
(fotó)
Visontay Péter: A Szabadság híd lámpái - őket világítják meg, ahelyett, hogy ők világítanának
(fotó)
A Ferenc József-híd építése: 1895
(fotó)
A Ferenc József híd a Gellért heggyel (képeslap)
(Szabadság híd)
HÍD
(gyűjtőoldal)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal