JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. május 22.Névnap: Júlia, Rita
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


A Finta József tervei szerint épült szálloda a háború utáni budapesti szállodaépítési program első, és sokáig a legnagyobb megvalósult létesítménye.

Budapesten az 1944-es ostrom, majd 1956 után nemcsak a romba dőlt házakat kellett újjáépíteni. A legégetőbb személyes szükségletek kielégítésével egyidejűleg, fokozatosan mind a lakásviszonyok, mind a középületek és az ipari épületek vonatkozásában új kihívásoknak kellett megfelelni. Mindazonáltal, kimagasló építőművészeti eredményekről inkább csak egy-egy nagyobb szabású, reprezentatív épület tanúskodik.

A korszak egyik határát az 1968. január 1-jén életbe lépett új tervgazdasági mechanizmus, és a prágai tavaszt követő csehszlovákiai válság együtt jelölte ki. A változást az ekkoriban megépült néhány nagyobb építészeti alkotás megjelenése is nyomatékosította: ilyen az ekkor épült Hotel Duna Intercontinental (később Budapest Marriott Hotel), Finta József műve (1966–1969, munkatársa Kovácsy László). A hatvanas évektől meghatározó műszaki létesítmények és városképet átalakító középülettípusok a változó rendeltetésnek megfelelően egyre újabb építési és esztétikai sajátosságokkal gazdagodtak.

Mihancsik Zsófia: „.. megengedhetem magamnak, hogy vitatkozzak.”(részlet)

 

Mihancsik Zsófia interjúja Finta Józseffel

 

A mesteriskolának az volt a jellegzetessége, hogy aki oda került, azonnal önálló munkához jutott. Tehát zöldfülűként bekerültem a Lakótervbe, majd Zilahy István műtermébe, ahol három másik mesteriskolás kollégám is dolgozott - nekik már többéves tervezőgyakorlatuk volt, s igen jó barátságba keveredtünk -, és egy év múlva állt egy házam. Két és fél év múlva pedig már megépült az a dunaújvárosi garzonház, amelyre Ybl-díjat kaptam. Egyébként mindig önálló tervezőként dolgoztam. Megcsináltam Salgótarjánban azt az üzletközpontot, amelyre állami díjat kaptam, aztán 1966-ban, mikor megnyertem az Intercontinentál versenyét, önálló műtermem is lett. Majdnem bele is rokkantam, mert nem tudtam emberekkel bánni - addig nekem még rajzolóm sem volt, saját magam dolgoztam föl a terveimet is -, és hirtelen a nyakamba szakadt tizennyolc ember, jobbára idősebbek, mint én. És meg kellett szerveznem ezt a csoportot, amelyik 69-ig csak az Intercontinentált - ma Marriott - csinálta.

 

Finta József
(életrajz)
Finta József: Törvénytelen gondolatok a Városról és a Dunáról
(esszé)
Finta József: Morál és funkció
(esszé)
Klobusovszki Péter: Finta József írásai tükrében
(tanulmány)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal