JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 18.Névnap: Andrea, Ilma
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


Az 1769-ben Nagyszombatban megalapított, majd 1777-ben Budára és 1784-ben Pestre áttelepült Orvostudományi Fakultás egyetlen tanszéke az anatómiai volt, mely az alapítás óta változatlan jogfolytonossággal működött. A tanszék először a Hatvani (ma: Kossuth Lajos) utca sarkán, később az Üllői úton volt. 1895-ben az orvosi kar úgy látta, a korszerű oktatás érdekében egy új épületre lenne szükség. A külső Ferencvárosban vásároltak telket és a tervezéssel Kolbenheier Ferencet bízták meg, de az ő korai halála miatt a terveket Weber Antal fejezte be. Az Intézet ünnepélyes felavatásra 1898. június 12-én került sor. Két különálló bonctani intézetet helyeztek el benne. Az épület az orvosoktatás egyik fellegvára lett; olyan kiváló professzorok tanítottak itt, mint Thanhoffer Lajos, Huzella Tivadar, Szentágothai János.

Az Anatómiai Intézet egyik fő értéke kezdettől európai hírű múzeuma volt. A tudományos gyűjtemény alapjait II. József császár adománya teremtette meg: a híres viaszmodell-gyűjtemény. Lenhossék József tanítványaival továbbfejlesztette azt az eljárást, amellyel szemléltető készítményeket lehetett előállítani. A múzeum a két világháború alatt jelentős károkat szenvedett. A megmaradt készítmények egy része az Orvostörténeti Múzeumba került, más részük ma is az Intézet múzeumában tekinthető meg, illetve az oktatás szolgálatában áll.

gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal