JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecemberNemzeti ünnepekEgyházi ünnepekJeles napokKiemelt magyar napokVilágnapok, nemzetközi napokEseményekMozgó ünnepekTeljes évTeljes év
  
ma: 2024. április 14.Névnap: Tibor
    
 
Hónapok
 

Ez az oldal a Magyar Szabadalmi Hivatallal együttműködésben készült.


KECZKÉS KÁROLY (Lőcse, 1799. nov.18. – Bécs, 1856. nov. 18.) vízépítő mérnök, földmérő, Vasvári Pál után Széchenyi István legközelebbi partnere a folyamszabályozási kérdések megoldásában.


Tanulmányait a pesti Királyi Egyetem Mérnökképző Intézetében végezte, az Institutum Geometrico-Hidrotechnikum-ban. 1822-ben szerezte meg oklevelét. Kezdetben a Duna folyamatban lévő feltérképezését végezte, majd hajózási mérnökként dolgozott a Rábán és a Pinkán. Ezután a fiumei kikötő építési munkálataiban gátakat, zsilipeket, keresztszelvényeket tervezett. A szabadságharc bukása után Széchenyivel való kapcsolata miatt rövid ideig mellőzték, majd 1853-tól bécsi hivatali álláshoz jutott. Elsősorban a tiszai árvizeket tanulmányozta, és műszaki berendezést talált fel a tiszai átvágások kotrógépeinek tökéletesítésére.

Kaján Imre: Mérnökök a „második sorból”
(részlet)
Galambos Sámuel – Keczkés Károly – Nagy István – Vargha János (1798–1848)

Keczkés akkor került a Tiszavölgyi Társulat főmérnöki tisztébe, amikor éppen leginkább dúlt a vita a szabályozás mikéntjéről, amikor újabb és újabb honi terv-variánsok születtek (Lámm Jakabé, Beszédes Józsefé és másokéi), hivatalosan pedig a folyót soha nem szabályozó olasz Pietro Paleocapa nyilvánított véleményt - gyökérében forgatva ki Vásárhelyi tervét önmagából. És mi történt? Keczkés, ez a minden tehetséggel, jó szemmel és szorgalommal megáldott ember szépen elkezdte szervezni a munkát – a Vásárhelyi-féle terv szerint. Magyarán: félretette a sok meddő vitát és a cselekvésbe fogott, végre. 14 osztálymérnökével 19 átvágás munkálatait kezdte meg.

Fejér László: Vadvíz országtól az elfogyó Dunáig
Hovány Lajos: A bezdáni Bajom-fokrendszer
(tanulmány)
Pájer Imre: Fejezetek a rábaközi árvízvédelem múltjából
(tanulmány)
gördítősávgördítőgomb
Ünnepcsoportok
Neumann Kht.Color Plus MultimediaIsmertetőImpresszum© CopyrightFőoldal